versterken
krachten bundelen
faciliteren
verbinden
adviseren
doorverwijzen
informeren
innoveren
aanjagen
Nieuws

Organisaties versterken is een van onze doelstellingen. Daarom brengen we interessante ontwikkelingen en nieuws van het Knooppunt Informele Zorg én van onze partners graag onder uw aandacht.

Nieuw: 5 korte podcasts over healthyLIFE

Met de zomer(vakantie) voor de deur, bieden we u namens onze samenwerkingspartner Ecsplore graag een gezonde dosis inspiratie aan. Inspiratie over healthyLIFE, hét leefstijlprogramma voor volwassenen met overgewicht en obesitas. Er zijn al ruim 1000 deelnemers gestart met healthyLIFE.

lees meer ››
Leif en Leid Overhoven opent 2 jeu-de-boules banen

Zaterdag 26 juni was de officiële opening van de 2 jeu-de-boules banen naast de H. Hartkerk in Overhoven. Wethouder Kim Schmitz knipte, samen met de recent tot priester gewijde kapelaan Ranil Weerawarna, het lint door. Vervolgens onthulden zij de naam van de banen.

lees meer ››
Samenwerkende partners hebben aandacht voor ouder worden

Ouder worden heeft mooie en minder mooie kanten en is bovenal een uitermate persoonlijk proces. Er is meer rust om van allerlei momenten te genieten, maar soms loopt het anders dan gehoopt. Het Knooppunt Informele Zorg besteedt samen met een aantal partners aandacht aan belangrijke thema's rondom ouder worden. Dat deden we tijdens de online talkshow 'Sociaal & gezond ouder worden. Hoe doet ú mee?' op 7 juni jl.

lees meer ››
25 juni: Dag van de Levensvragen

Herkennen professionals in de zorg en het sociaal domein levensvragen bij hun patiënten, cliënten en bewoners? Op 25 juni vindt de eerste Dag van de Levensvragen plaats om aandacht te vragen voor dit thema. Een goed moment om stil te staan bij wat levensvragen inhouden, hoe deze te herkennen en welke mogelijkheden er zijn om samen te werken.

lees meer ››
Talkshow 'Sociaal en gezond ouder worden. Hoe doet ú mee?' online bekijken

Hoe we vitaal ouder kunnen worden stond maandag 7 juni centraal tijdens een boeiende online talkshow onder leiding van Sander Kleikers. Tijdens het informatieve én interactieve programma kwamen diverse thema’s zoals een gezonde levensstijl, meedoen in onze samenleving, mantelzorg, zingeving, dementie en de laatste levensfase aan bod. Kortom, thema’s die ertoe doen bij het ouder worden.

lees meer ››
Gratis online talkshow 'Sociaal en gezond ouder worden. Hoe doet ú mee?'

Ouder worden heeft mooie en minder mooie kanten en is bovenal een uitermate persoonlijk proces. Er is meer rust om van allerlei momenten te genieten, maar soms loopt het anders dan gehoopt.
Hoe we vitaal ouder kunnen worden, staat centraal tijdens de online talkshow op maandag 7 juni van 10 tot 12 uur. Deelname is gratis.

lees meer ››
Save the date: donderdag 3 juni webinar KRACHTIG & kwetsbaar

Een op de vijf kinderen en jongeren groeit op met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of verstandelijk beperkt familielid, thuis of in de directe omgeving. Bijvoorbeel een ouder, broer of zus, opa of oma.
Deze jonge mantelzorgers zijn een verborgen groep. Zij zien zichzelf niet als mantelzorger en maken daarom geen of weinig gebruik van ondersteuningsmogelijkheden. Het is belangrijk dat dit verandert.

lees meer ››
Ouderen regelmatig slachtoffer van oplichters

Oplichters worden steeds slimmer en verzinnen telkens nieuwe manieren om mensen op te lichten. Helaas zien wij dat ouderen vaak het doelwit zijn van deze oplichters. Ook corona levert nieuwe methodes op. Steeds meer oudere mensen worden bijvoorbeeld slachtoffer van spoofing. Kent u deze term al?

lees meer ››
Verlenging lockdown en maatregelen i.v.m. Corona

Dinsdag 12 januari heeft premier Rutte tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat de aanvullende maatregelen van kracht blijven. Het aantal coronabesmettingen neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown effect heeft. Om de daling door te zetten, blijft Nederland tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown.
Heeft u vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op via 046 750 84 10 of per e-mail. We staan voor u klaar!

Nieuw initiatief: Corona supportgroep online

Er is een nieuwe supportgroep opgestart voor mensen die de afgelopen maanden zijn geraakt door het Coronavirus of de gevolgen ervan. In deze groep kun je mensen ontmoeten die ook last hebben gehad van Corona, die direct begrijpen waar het over gaat en verschillende oplossingen hebben gevonden om ermee om te gaan.

lees meer ››
Vrijwilligersorganisatie De Brug en Vivantes maken kans op € 10.000 van het ANWB Fonds

De campagne ‘ANWB Fonds helpt je op weg’ geeft € 10.000,-- per provincie aan het meest inspirerende maatschappelijke project. Vrijwilligersorganisatie De Brug en Vivantes maken kans op deze prijs om het Riksja project in de Westelijke Mijnstreek te realiseren. Daarvoor hebben ze wel uw stem nodig!

lees meer ››
Gewijzigde openstelling Sociaal Plein i.v.m. corona

Bij het Sociaal Plein kunnen inwoners van de gemeente Sittard-Geleen terecht met persoonlijke vragen voor zichzelf, een ander of iemand waarover men zich zorgen maakt. Bijvoorbeeld over (zelfstandig) wonen, welzijn, opvoeding, leefstijl, zorg, financiën en/of vrijwilligerswerk. Maar ook als iemand eenzaam is. De medewerkers van het Sociaal Plein geven inwoners gratis informatie en advies om ze verder te helpen. Ze kijken samen naar mogelijkheden en oplossingen, naar wat nodig is en hoe iemand dat kan regelen.
In verband met corona is de openstelling van de locaties aangepast.

lees meer ››
Informatiepunt Samen Sterk

Door de aangescherpte coronamaatregelen hebben veel mensen het opnieuw zwaar. Niet alleen ouderen, maar bijvoorbeeld ook mensen die in de zorg of supermarkten werken, of mensen die (alleen) in quarantaine moeten.
 
Heeft u hulp nodig of kent u iemand die hulp kan gebruiken? Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, het ophalen van medicijnen of het uitlaten van de hond? Informatiepunt Samen Sterk helpt! U vindt hier diverse initiatieven van medebewoners die graag een handje helpen.

Wilt u zelf helpen of kent u iemand die wil helpen? Door maaltijden te bezorgen, mensen wegwijs te maken op hun computer, tablet of gsm, of bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden? Meld u dan aan! Informatiepunt Samen Sterk is dé plek waar vraag en aanbod samenkomen, waar we onze krachten bundelen en elkaar helpen om deze periode samen goed door te komen.
 
Heeft u hulp nodig? Wilt u een ander helpen? Bel op werkdagen tijdens kantooruren met Partners in Welzijn: 046 – 457 57 00. Of bezoek de website van Partners in Welzijn voor een overzicht van alle initiatieven.

Met en voor elkaar
Informatiepunt Samen Sterk is opgezet door de gemeente Sittard-Geleen, Partners in Welzijn, het Knooppunt Informele Zorg en MEE. Naast mooie hulpinitiatieven van inwoners zijn ook diverse zorgpartners aan het informatiepunt verbonden.
Naast inwoners van de gemeente Sittard-Geleen kunnen nu ook inwoners van de gemeenten Beek en Stein bij het Informatiepunt Samen Sterk terecht.

Verhuisbericht

Het Knooppunt Informele Zorg gaat verhuizen. Met ingang van 1 oktober is ons nieuwe adres Gewandeweg 5, 6161 DJ Geleen.
Op ons nieuwe adres staan we, net zoals nu, voor u klaar om de informele zorg te blijven versterken. U bent van harte welkom. Maakt u wel eerst een afspraak? Dat kan telefonisch of per e-mail.

De Brug zet belvrijwilligers in

Sociaal isolement, eenzaamheid... op dit moment zijn er veel mensen die hier last van hebben, vanwege de coronamaatregelen. De Brug zet belvrijwilligers in die bellen met mensen die verlegen zitten om een praatje. Zo behouden we met z'n allen toch nog zoveel als mogelijk dat belangrijke persoonlijke contact.

lees meer ››
Update coronamaatregelen

Afgelopen dinsdag 21 april heeft de regering aangekondigd dat de meeste coronamaatregelen zoals die t/m 28 april golden, worden verlengd tot 20 mei. Voor het Knooppunt Informele Zorg betekent dit dat de maatregelen zoals vermeld op onze website verlengd worden tot 20 mei.

lees meer ››
Informatiepunt Samen Sterk: hulpinitiatieven corona

De coronacrisis heeft een grote impact op ons dagelijkse leven. Toch zijn er ook lichtpuntjes in deze onzekere tijden; initiatieven van inwoners die kwetsbare mensen willen helpen, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of een luisterend oor te bieden. Om mensen met een hulpvraag rechtstreeks in contact te brengen met mensen die hulp bieden, heeft de gemeente Sittard-Geleen samen met Partners in Welzijn, het Knooppunt Informele Zorg en MEE het Informatiepunt Samen Sterk opgezet. Het Informatiepunt Samen Sterk is op werkdagen tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur telefonisch bereikbaar via het nummer van Partners in Welzijn: 046-4575700.

Het overzicht van hulpinitiatieven op landelijk of provinciaal niveau, of direct in uw gemeente is beschikbaar op de website van Partners in Welzijn. Het overzicht wordt geregeld geactualiseerd. Meer weten? U kunt direct doorklikken naar:

Het Informatiepunt Samen Sterk brengt het aanbod en de vraag naar ondersteuningsmogelijkheden tijdens de coronacrisis bijeen. Het Informatiepunt is echter niet verantwoordelijk voor de uitvoering van deze diensten door derden.

Wilt u helpen?
Het Informatiepunt Samen Sterk brengt mensen die hulp nodig hebben, rechtstreeks in contact met bestaande en nieuwe initiatieven van inwoners die hulp aanbieden. Ook zijn verschillende zorgpartners aan het Informatiepunt verbonden. Het aantal nieuwe initiatieven groeit bijna dagelijks en daarmee komen wellicht ook oplossingen in beeld die er nu nog niet zijn. Mensen die kunnen en willen helpen, zijn dan ook van harte uitgenodigd zich bij het Informatiepunt aan te melden. Dit kan telefonisch via  046-4575700 of door het online formulier op de website van Partners in Welzijn in te vullen.

Hulp en ondersteuning
Informele zorgorganisaties bieden onverminderd hulp en ondersteuning aan. Soms betreft het vanwege de coronacrisis een andere dienstverlening dan u mogelijk bent gewend. Heeft u vragen of hulp en/of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met de betreffende organisatie of met het Knooppunt Informele Zorg.

Wilt u ook iets kleins doen dat een grote impact heeft? Wordt belvrijwilliger!

Om kwetsbare personen uit hun isolement te halen, zoekt THC De Brug kanjers die contact willen maken met die, nu nog, voor u onbekende andere. Ze zoeken mensen die bereid zijn om twee tot drie keer per week met deze kwetsbare personen te bellen. Vaak zijn dit ouderen.

lees meer ››
Verlenging noodmaatregelen vanwege coronavirus

Gisteren heeft de regering afgekondigd dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt de regering wat er voor de periode daarna nodig is.

lees meer ››
Maatregelen coronavirus

UPDATE 16 MAART 2020 17.30 UUR
Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Het Knooppunt Informele Zorg volgt de aanwijzingen van de overheid, GGD en RIVM inzake de afgegeven richtlijnen Corona in Nederland.

lees meer ››
GEANNULEERD: Week van de Psychiatrie Sittard-Geleen

De eerder aangekondigde Week van de Psychiatrie in Sittard-Geleen van 20 t/m 28 maart gaat niet door. Alle geplande activiteiten zijn geannuleerd vanwege het coronavirus.

Succesvolle kennismakingsbijeenkomst in Lindenheuvel

"Wie ben jij? Dit ben ik!" Dit thema stond centraal tijdens de eerste bijeenkomst in het kader van 'Elkaar vinden door te verbinden' in de wijk Lindenheuvel. De bijeenkomst, een gezamenlijk initiatief van Knooppunt Informele Zorg en Huisartsen Medisch Centrum Lindenheuvel, werd goed bezocht. Ruim 60 aanwezigen, werkzaam in Zorg en Welzijn in Lindenheuvel, voerden boeiende gesprekken waarbij ontmoeten, kennismaken en verbinden voorop stond.

lees meer ››
Vrijwilligersweekend in Sittard-Geleen op 14 en 15 maart

Op 14 en 15 maart 2020 vindt het vrijwilligersweekend van de gemeente Sittard-Geleen plaats. Tijdens dit weekend worden er weer tal van leuke activiteiten georganiseerd, waaraan alle vrijwilligers van de gemeente Sittard-Geleen kunnen deelnemen. Aanmelden kan online tot 28 februari. Let op! Vol is vol!

Het Kennisplein Informele Zorg is online!

Het bundelen van krachten en delen van kennis zijn van essentieel belang voor een optimale inzet van de informele zorg. Daarom heeft het Knooppunt in overleg met partners het Kennisplein Informele Zorg ontwikkeld. Op dit platform presenteert het Knooppunt het opleidingsaanbod van deelnemende partners.

lees meer ››
Alles voor opvoeden, opgroeien en gezondheid op één plek!

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Westelijke Mijnstreek introduceert de nieuwe website Opgroeienin046.nl. Iedereen die op zoek is naar praktische, betrouwbare en persoonlijke informatie over gezondheid, opgroeien en opvoeden in de Westelijke Mijnstreek kan terecht op deze website.

lees meer ››
Succesvolle netwerkbijeenkomst van het Knooppunt Informele Zorg

“Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt." Hoe dit kan helpen, hebben ruim 60 mensen mogen ervaren tijdens de netwerkmiddag op 3 december waarbij het Zelfregienetwerk centraal stond. De aanwezigen van betrokken organisaties op het gebied van mantelzorg, vrijwilligerswerk en zelfregie ontdekten de mogelijkheden die lotgenotencontact biedt.

lees meer ››
Terugblik op de 4e en 5e kennissessie over informele zorg

Het Knooppunt Informele Zorg organiseerde in 2019 samen met het Lectoraat Informele Zorg van Zuyd Hogeschool een vijftal kennissessies over informele zorg. Op 24 oktober vond de vierde sessie plaats, met als thema ‘Welke ondersteuning mantelzorgers zelf belangrijk vinden, de casus respijtzorg'.  Op 19 november vond de vijfde en laatste sessie in 2019 plaats, met als thema ‘Veranderende rollen in het Sociaal Domein’.

lees meer ››
Grote opkomst bij 'Kennismaken in de wijk' in Oud Geleen

Om samen de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van burgers te behouden en waar mogelijk te vergroten, is het van belang dat iedereen die zich inzet om hieraan een steentje bij te dragen, elkaar ontmoet, kent en weet te vinden.  Daartoe organiseerde het Knooppunt Informele Zorg samen met Huisartsenpraktijk Oud Geleen op dinsdag 5 november een eerste bijeenkomst in Oud Geleen.

lees meer ››
Ouderen Ontmoetingsdag

In verschillende wijken worden Ontmoetingsdagen georganiseerd. Senioren van 55 jaar en ouder kunnen kennismaken met buurtbewoners en gezondheidsprofessionals in hun wijk en ervaren hoe positief hun gezondheid is. Er zijn allerlei activiteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen en samen wordt er gekeken naar de individuele behoefte omtrent een gelukkige en gezonde leefstijl. Nieuwsgierig? Kijk hier voor meer informatie over twee ontmoetingsdagen in Geleen.

Nieuwsbrief Stichting HiP

Onze partner Stichting HiP WM heeft recent een nieuwsbrief uitgebracht. U leest deze hier.

Netwerkborrel Stichting Pelita

Graag willen wij u attenderen op de netwerkborrel van onze partner Stichting Pelita.
Deze stichting www.pelita.nl biedt passende ondersteuning en zorg voor Indische en Molukse ouderen.
Stichting Pelita heet u van harte welkom op 12 december a.s. Verdere informatie leest u in de uitnodiging.

Nieuwe opzet mantelzorgwaardering in Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen zet mantelzorgers graag in het zonnetje als dank voor hun inzet. Met ingang van 2019 is hiervoor een nieuwe vorm gekozen. Mantelzorgers die al langere tijd zorgen voor een inwoner van onze gemeente kunnen kiezen uit een leuke activiteit of een cadeaubon.

lees meer ››
Inspirerende kennissessie: 'Mythes over vrijwilligerswerk ontkracht'

Het Knooppunt Informele Zorg organiseert in 2019 samen met het Lectoraat Informele Zorg van Zuyd Hogeschool een vijftal kennissessies over informele zorg. Op 26 september vond de derde sessie plaats, met als thema ‘Het licht op vrijwilligers, 5 mythes over vrijwilligerswerk ontkracht”.

lees meer ››
Vervolgbijeenkomst 'Verbinden door elkaar te vinden' in MC Kluis/Geleen Zuid

Om samen de zelfredzaam en zelfstandigheid van burgers te behouden en waar mogelijk te vergroten, is het van belang dat iedereen die zich inzet om hieraan een steentje bij te dragen, elkaar ontmoet, kent en weet te vinden. Daarom organiseert het Knooppunt Informele Zorg samen met huisartsen en huisartspraktijken bijeenkomsten in de wijk.

lees meer ››
Uitbreidingen en vervolg van bijeenkomsten 'Verbinden in de wijk'

Veel mensen in zowel de formele als de informele zorg zetten zich dagelijks in om de zelfredzaam en zelfstandigheid van burgers te behouden en waar mogelijk te vergroten. Zo lang mogelijk, zelfstandig thuis wonen is het streven. Om dat samen mogelijk te maken, is het van belang dat iedereen die zich inzet om hieraan een steentje aan bij te dragen, elkaar ontmoet, kent en weet te vinden.
Maar hoe weet u als werker in de gezondheidszorg bij welke medewerker van welzijnswerk, pedagogisch werk, vrijwilligerswerk, mantelzorgondersteuning of voorziening(en) van de gemeente u aan het goede adres bent? En omgekeerd geldt dat natuurlijk ook.

lees meer ››
Lezingen over spiritualiteit door Kringenwerk W.M. Geleen

Kringenwerk Westelijke Mijnstreek organiseert in oktober een viertal lezingen met als thema 'Spiritualiteit als drijfveer voor menselijk handelen'. Alle lezingen vinden plaats in de Johanneskerk, Mgr. Vranckenstraat 9 in Sittard. Deelname kost € 5 per lezing, inclusief koffie/thee.

lees meer ››
Na fusie is MIK & PIW Groep een feit

De stichtingen KiM en PIW Groep zijn op 1 september 2019 gefuseerd. Doel is om als één sterke organisatie de dienstverlening en de samenwerking tussen kinderopvang en sociaal werk op innovatieve wijze te versterken en te vernieuwen. Nog beter samenwerken met scholen, gemeenten en andere (keten)partners in het sociale domein behoort ook tot de doelstellingen. Met de kennis die de medewerkers samen opbouwen, kunnen ze blijven werken aan effectieve preventie en aan het verbeteren en borgen van de kwaliteit van het brede aanbod in kinderopvang en sociaal werk.

lees meer ››
Inspirerende kennissessie over samenwerken met informele zorgverleners

Het Knooppunt Informele Zorg organiseert in 2019 samen met het Lectoraat Informele Zorg van Zuyd Hogeschool een vijftal kennissessies over informele zorg. Op 25 juni vond de tweede sessie plaats, met als thema Samenwerken met informele zorgers. Marianne Potting, Lector Informele Zorg, leidde de bijeenkomst. Ze heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen informele zorgverleners en professionals. Op interactieve wijze wil ze haar kennis delen en (nieuwe) inzichten verwerven.

lees meer ››
Verbindende bijeenkomst in Geleen Zuid

In vervolg op het succesvolle project “Praktisch verbinden in de wijk, hoe doen we dat samen” in De Baandert, zijn we gestart met de uitrol naar andere stadsdelen.
Op woensdag 27 maart jl. heeft deze bijeenkomst plaatsgevonden in stadsdeel 3, bij Medisch Centrum Kluis. Ruim 40 aanwezigen kijken terug op een succesvolle bijeenkomst waarbij iedereen positief was over het versterken van de verbinding tussen zorg en welzijn.

lees meer ››
Nieuw project Ik sta naast je, vrijwillige inzet in het gezin

Geluk zit in heel kleine dingen. Maar als problemen in een gezin zich opstapelen, dan worden simpele dingen die eigenlijk heel gewoon horen te zijn ineens minder vanzelfsprekend. Een potje voetballen in het park, een spelletje spelen, een film kijken, koekjes bakken, een keer de stad in…
‘Ik sta naast je’ ondersteunt gezinnen die het moeilijk hebben, en in het bijzonder kinderen en jongeren in deze gezinnen.

lees meer ››
Kijkje achter de schermen bij THC De Brug

Afgelopen jaar is er bij THC De Brug al veel gefilmd; de afleveringen over de cliënt en de vrijwilliger zijn door Streekomroep START uitgezonden. In 2019 gaat THC De Brug een stap verder. Ze bieden u online een ‘kijkje achter de schermen’.

lees meer ››
FRIS voor burgers met financiële vragen

FRIS staat voor financiële regelingen in Sittard-Geleen. FRIS is een digitaal overzicht om eenvoudig te inventariseren welke nuldelijns en eerstelijns voorzieningen er voor burgers met financiële vragen zijn. Handig voor professional én vrijwilliger die de burger wil informeren en versterken.

lees meer ››
Vrijwilligersverzekering gemeente Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen heeft een vrijwilligersverzekering voor vrijwilligers, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente. De verzekering is bedoeld voor iedere vrijwilliger die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.

lees meer ››
Inspirerende netwerkmiddag van het Knooppunt Informele Zorg

Inzet en versterking van informele zorg heeft veel aandacht. Het Knooppunt Informele Zorg wil hierover graag met betrokken organisaties van gedachten wisselen. Dat hebben we gedaan tijdens een netwerkmiddag op 14 maart jl. Ruim 40 aanwezigen deelden praktische ervaringen én behoeften met elkaar. Zij weten immers als geen ander hoe we samen de ondersteuning van de informele zorg (verder) kunnen versterken.

lees meer ››
Grote opkomst bij vervolgbijeenkomst in de Baandert over praktisch verbinden in de wijk

Uit de evaluatie van de eerste bijeenkomst in de Baandert bleek dat het thema “eenzaamheid” prioriteit heeft. Daarom was dit thema het uitgangspunt voor de vervolgbijeenkomst op dinsdag 29 januari jl. om elkaar nog beter te leren kennen en de samenwerking in de wijk verder vorm te geven. En ook deze keer was de opkomst weer bijzonder groot.

lees meer ››
Nieuwe naam voor Sensoor: De Luisterlijn

Op woensdag 12 december is de nieuwe naam van Sensoor onthuld. Voortaan heet de organisatie De Luisterlijn. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden onthulde de nieuwe naam in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

lees meer ››
Bereikbaarheid rondom de feestdagen

Het Knooppunt Informele Zorg is rondom de feestdagen zowel per e-mail maar ook telefonisch gewoon bereikbaar. Heeft u een vraag, tip of opmerking? Neem dan contact met ons op.

Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek zoekt buurtbemiddelaars

Binnenkort kunnen inwoners van Beek, Sittard-Geleen en Stein gebruik maken van Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek. Getrainde bemiddelaars helpen buren met problemen en ergernissen, zoals geluidsoverlast, ruzie over erfscheidingen of overlast door kinderen. Hierdoor kunnen inwoners het contact met elkaar herstellen en oplossingen bedenken. Buurtbemiddeling draagt bij aan veiligheid, sociale samenhang en leefbaarheid in de wijk. Om te kunnen starten is Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek op zoek naar vrijwilligers.

lees meer ››
Succesvolle inspiratiesessie van het Knooppunt Informele Zorg

Mantelzorg, vrijwilligerswerk en zelfregie zijn onmisbaar in de huidige samenleving. Het Knooppunt Informele Zorg wil daarom graag betrokken organisaties bij elkaar brengen. Dat hebben we gedaan tijdens een inspiratiesessie op 19 november jl. Ruim 40 aanwezigen leerden elkaar (beter) kennen en deelden praktische ervaringen met elkaar. Zij weten immers als geen ander welke onderwerpen aandacht nodig hebben bij het verder versterken van de informele zorg.

lees meer ››
Felicitaties voor jubilerend HiP WM

Hulp in Praktijk Westelijke Mijnstreek (HiP WM) vierde onlangs hun 5-jarig bestaan. Tijdens hun jubileumfestiviteiten merkte Ben Ketelslegers, plaatscoördinator HiP WM, op dat het Knooppunt Informele Zorg een zeer gewaardeerde partner is.

lees meer ››
Mantelzorgondersteuning… wat is dat?

Steeds meer mensen zijn mantelzorger. En die verdienen goede ondersteuning. Maar wat houdt mantelzorgondersteuning in? Aan het woord zijn Ellen Kersten en Elly Pijls. Beiden zijn mantelzorgondersteuner bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek van Partners in Welzijn.

lees meer ››
Succesvolle wervingscampagne nieuwe vrijwilligers De Brug

Het team van vrijwilligersorganisatie De Brug is enthousiast aan de slag gegaan met een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers in de wijk OudGeleen/Haesselderveld/Janskamperpark. Ook het Knooppunt Informele Zorg heeft de campagne onder de aandacht gebracht.

lees meer ››
Bijeenkomst Verbinden in de wijk groot succes

Om vanuit de formele zorg in de wijk de juiste weg naar de informele zorg te vinden, is niet altijd gemakkelijk. Hoe weet u als werker in de gezondheidszorg bij welke medewerker van welzijnswerk, vrijwilligerswerk, mantelzorgondersteuning of voorziening(en) van de gemeente u aan het goede adres bent? En omgekeerd geldt dat natuurlijk ook.
Om hierover gezamenlijk van gedachten te wisselen, organiseerden we samen met huisartsenpraktijk De Baandert de bijeenkomst 'Praktisch verbinden in de wijk, hoe doen we dat samen?' op woensdag 26 september in De Baandert in Sittard.

lees meer ››
Promotiecampagne van De Brug

Onze samenwerkingspartner De Brug zet vrijwilligers in bij mensen die hinder ondervinden in hun dagelijks functioneren, bijvoorbeeld bij mensen met dementie. Dit doen zij naast de zorg die door professionele organisaties wordt geleverd.
Mensen die zelfstandig wonen en daarbij extra ondersteuning nodig hebben, kunnen een beroep doen op een vrijwilliger van De Brug. Ook wil De Brug graag kennismaken met nieuwe vrijwilligers.

lees meer ››