Nieuws

Interessante ontwikkelingen, over informele ondersteuning en formele zorg, en nieuws van het Knooppunt Informele Zorg én van onze partners brengen we graag onder uw aandacht.

Vrijwilligersorganisatie De Brug verder onder vlag Knooppunt Informele Zorg

Vrijwilligersorganisatie De Brug is sinds 1 september 2023 jl. onderdeel van het Knooppunt Informele Zorg. Het bestuur van De Brug was al enige tijd op zoek naar een goede samenwerkingspartner om de kwaliteit en duurzaamheid van haar dienstverlening ook in de toekomst te kunnen garanderen. Deze partner heeft ze in het Knooppunt Informele Zorg gevonden. Het Knooppunt en De Brug zijn geen onbekenden van elkaar en werken al jarenlang intensief samen. De nieuwe situatie biedt veel kansen om de samenwerking en de informele zorg nog meer te versterken!  

lees meer ››
Terugblik op succesvol eerste Alzheimer Café

Op donderdag 21 september - Wereld Alzheimer Dag - is in Sittard-Geleen na jarenlange afwezigheid het Alzheimer Café heropend. Bij het eerste Café, waarbij mensen met dementie, hun naasten, familie, vrijwilligers en beroepskrachten welkom zijn, waren ongeveer 35 aanwezigen. We kijken terug op een fijne en succesvolle avond.

lees meer ››
Nieuw cursusprogramma Volksuniversiteit Maasland bekend

In september start het nieuwe cursusseizoen van Volksuniversiteit Maasland. Niet alleen enkele bekende cursussen staan weer op het programma; er zijn dit jaar ook nieuwe bezigheden toegevoegd en nieuwe locaties, in zowel Sittard als Geleen. Lijkt het u leuk om mee te doen aan creatieve, educatieve en/of sportieve cursussen? Inschrijven is vanaf nu mogelijk.

lees meer ››
De Zonnebloem brengt mensen bij elkaar

Eenzaamheid is nog steeds een groot probleem. Iedereen kan gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat merken ze ook bij de Zonnebloem. Dit is een organisatie die zich inzet voor alle mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die weinig of geen contact meer hebben met andere mensen. Een tijdje geleden is de Zonnebloem, afdeling Geleen, aangesloten bij de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. De voorzitter Peter Moulen vertelt over zijn ervaringen.

lees meer ››
KBO Limburg helpt mee in de strijd tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een probleem waaraan we samen met de coalitie ‘Samen sterk tegen eenzaamheid Sittard-Geleen’ iets willen doen. KBO Limburg is onderdeel van de coalitie. Zij komt op voor de belangen van alle senioren. Want ondanks dat eenzaamheid niet aan leeftijd is gebonden, zijn de cijfers over eenzaamheid onder senioren hoog. Van de 65-plussers voelt ruim de helft zich eenzaam. Bij mensen boven de 85 jaar geldt dat voor tweederde. Van die groep zit 16% zelfs in een sociaal isolement. Guus van Egdom, bestuurslid bij KBO Limburg, is lange tijd bezig geweest met een project rondom eenzaamheid onder senioren.

lees meer ››
Iedereen kan helpen bij eenzaamheid

Gevoelens van eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. In Sittard-Geleen vinden we het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. We kijken vooral naar wat we samen hierin kunnen doen.

lees meer ››
Zelf regie houden met ‘Veerkrachtig Samen Beslissen’

Het Knooppunt Informele Zorg en het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek nemen deel aan het project 'Veerkrachtig Samen Beslissen'. Samen met een groot aantal partners in de (ouderen)zorg en diverse kennisinstellingen werken we aan verbetering van zorg aan ouderen in de laatste levensfase. Eigen regie en vroegtijdig beslissen over de invulling van de zorg in de laatste levensfase staan hierbij centraal. Wat wilt ú?

lees meer ››
Hoe sterk is uw netwerk?

Onze samenleving staat voor een grote uitdaging in de ouderenzorg: het aantal ouderen groeit en het aantal mantelzorgers neemt af. De overbelasting van mantelzorgers is groot en de verwachting is dat die alleen maar toeneemt. Om ouderenzorg kwalitatief, toegankelijk én betaalbaar te houden, wordt er steeds meer van mensen zelf én van hulp uit de omgeving gevraagd. Met de aanpak ‘Goed voor Elkaar’ wil Knooppunt Informele Zorg ervoor zorgen dat u goed en op tijd bent voorbereid op de toekomst.

lees meer ››
Ontmoeten in Wijkcentrum De Linde met ‘Koekje erbij?’

Sinds 1 maart vindt in Wijkcentrum De Linde in Lindenheuvel elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur ‘Koekje erbij?’ plaats. Dit initiatief is bedoeld voor iedereen die met iemand wil praten óf met aandacht naar iemand wil luisteren, een ervaring wil delen of gewoon een praatje wil maken over dagelijkse dingen.

lees meer ››
Rouwloket als wegwijzer voor ondersteuning nabestaanden

Bij een overlijden komt veel kijken. Naast het gemis en verdriet zijn er ook noodzakelijke praktische zaken die afgehandeld dienen te worden. Voor informatie, advies en emotionele ondersteuning na verlies van een dierbare kunt u als inwoner van de gemeente Sittard-Geleen sinds dit jaar terecht bij het Rouwloket.

lees meer ››