Het Knooppunt Informele Zorg: úw wegwijzer

Onze kennis, ervaring en netwerk zetten we in voor elke inwoner van de Westelijke Mijnstreek, dus ook voor u. Wij zijn uw (eerste) aanspreekpunt voor advies en doorverwijzing naar passend ondersteuningsaanbod. Wij helpen u de juiste weg te vinden, bijvoorbeeld als u die zelf niet vindt in het grote aanbod of door de bomen het bos niet meer ziet. Ons doel is dat u of uw naaste kan blijven meedoen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Heeft u een vraag, of wilt u informatie of advies, bijvoorbeeld over:

 • vrijwilligerswerk (geregeld of af en toe), buurt- of burenhulp,
 • mantelzorgondersteuning,
 • jonge mantelzorgers,
 • het bouwen en versterken van uw sociaal netwerk,
 • een maatje om mee te wandelen, een spel te spelen, koffie te drinken, hulp bij financiën en administratie, of de digitale wereld te verkennen,
 • andere mensen ontmoeten bij u in de buurt,
 • het Contactpunt Eenzaamheid,
 • gezond en vitaal ouder worden,
 • sport- en beweegaanbod of culturele activiteiten bij u in de wijk of het dorp,
 • zorg en hulp,
 • praktische hulp, bijvoorbeeld om uw boodschappen te doen,
 • veerkrachtig samen beslissen over zorg als u ouder wordt,
 • (beginnende) dementie,
 • een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun naasten,
 • zorg in de laatste levensfase, afscheid en rouw,
 • contact met ervaringsdeskundigen of lotgenoten?

Lees dan hier waarvoor u als inwoner bij het Knooppunt Informele Zorg aan het juiste adres bent.

Bent u (zorg)professional of beroepskracht? Lees dan hier wat het Knooppunt voor u of uw organisatie kan betekenen.

Na het overlijden van mijn vrouw, voelde ik mij geregeld eenzaam. Ik miste en mis haar heel erg. Vrienden en kennissen stonden wel voor me klaar, maar vooral om samen iets te doen. Ik vond het erg moeilijk om dan met hen over het grote verlies van mijn vrouw en mijn gevoel te praten. Via het Knooppunt Informele Zorg ben ik in contact gekomen met Partners in Welzijn. Via deze organisatie ben ik gestart met Verder na Partnerverlies. Bovendien heeft het Knooppunt me verteld over de mogelijkheden die het Zelfregienetwerk biedt. Via lotgenotencontact heb ik mijn ervaringen kunnen delen.

- inwoner -
Nieuws
Iedereen kan helpen bij eenzaamheid

Gevoelens van eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. In Sittard-Geleen vinden we het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. We kijken vooral naar wat we samen hierin kunnen doen.

lees meer ››
Campagne ‘Samen sterk voor mantelzorg’ in Beek

Op maandag 3 april is in het gemeentehuis van Beek de postercampagne ‘Wie helpt mij als ik zorg voor iemand anders’ gepresenteerd. Met de campagne vragen Gemeente Beek en Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek meer aandacht voor de Beekse mantelzorger. De campagne werd door wethouder Thijs van Es van de Gemeente Beek en Astrid Vermeulen en Marjon Schmeetz van Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek feestelijk afgetrapt.

lees meer ››
Zelf regie houden met ‘Veerkrachtig Samen Beslissen’

Het Knooppunt Informele Zorg en het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek nemen deel aan het project 'Veerkrachtig Samen Beslissen'. Samen met een groot aantal partners in de (ouderen)zorg en diverse kennisinstellingen werken we aan verbetering van zorg aan ouderen in de laatste levensfase. Eigen regie en vroegtijdig beslissen over de invulling van de zorg in de laatste levensfase staan hierbij centraal. Wat wilt ú?

lees meer ››
Hoe sterk is uw netwerk?

Onze samenleving staat voor een grote uitdaging in de ouderenzorg: het aantal ouderen groeit en het aantal mantelzorgers neemt af. De overbelasting van mantelzorgers is groot en de verwachting is dat die alleen maar toeneemt. Om ouderenzorg kwalitatief, toegankelijk én betaalbaar te houden, wordt er steeds meer van mensen zelf én van hulp uit de omgeving gevraagd. Met de aanpak ‘Goed voor Elkaar’ wil Knooppunt Informele Zorg ervoor zorgen dat u goed en op tijd bent voorbereid op de toekomst.

lees meer ››
Ontmoeten in Wijkcentrum De Linde met ‘Koekje erbij?’

Sinds 1 maart vindt in Wijkcentrum De Linde in Lindenheuvel elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur ‘Koekje erbij?’ plaats. Dit initiatief is bedoeld voor iedereen die met iemand wil praten óf met aandacht naar iemand wil luisteren, een ervaring wil delen of gewoon een praatje wil maken over dagelijkse dingen.

lees meer ››
Rouwloket als wegwijzer voor ondersteuning nabestaanden

Bij een overlijden komt veel kijken. Naast het gemis en verdriet zijn er ook noodzakelijke praktische zaken die afgehandeld dienen te worden. Voor informatie, advies en emotionele ondersteuning na verlies van een dierbare kunt u als inwoner van de gemeente Sittard-Geleen sinds dit jaar terecht bij het Rouwloket.

lees meer ››
We staan voor u klaar!

Onze kennis, ervaring en netwerk zetten we in voor zorgprofessionals, organisaties in de informele zorg én voor elke inwoner van de Westelijke Mijnstreek, dus ook voor u! Heeft u een (praktische) vraag of wilt u informatie, advies of kennismaken met contacten uit ons netwerk? Bel of mail ons dan. Een passend en persoonlijk advies is ons doel. Samen met u kijken we naar bestaande of nieuwe mogelijkheden; indien nodig kunnen wij u doorverwijzen naar de juiste persoon of organisatie. 

Monique van de Ven
Kizzy Rouwet
Fenn Knoors
Marjo Beumers