In de gemeente Sittard-Geleen werken verschillende organisaties samen om eenzaamheid tegen te gaan. De coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen noemen ze zichzelf. Een van de schilpartners van de coalitie is ZOwonen. We spraken met Janneke Wolfs, conceptontwikkelaar bij ZOwonen, over haar werk en de rol van ZOwonen in de strijd tegen eenzaamheid.
Wie is Janneke Wolfs?
Janneke Wolfs is moeder van twee dochters en werkt als conceptontwikkelaar bij ZOwonen. Ze omschrijft zichzelf als energiek, nieuwsgierig en idealistisch. In haar functie ontwikkelt ze samen met collega’s nieuwe ideeën en concepten voor projecten die inspelen op maatschappelijke uitdagingen, zoals het verbinden van wonen en zorg in wijken en het voorkomen van eenzaamheid. Ze werkt samen met verschillende experts om deze ideeën om te zetten in bouwprojecten.
Wat doet ZOwonen?
ZOwonen is bij veel mensen bekend als woningcorporatie, maar ze doen veel meer dan dat. Sinds 2019 heeft ZOwonen haar koers aangepast om zich sterker in te zetten voor leefbaarheid en zorg in wijken. Het team leefbaarheid, dat bestaat uit 26 collega’s, werkt aan projecten die buurten verbeteren. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten waarbij bewoners elkaar ontmoeten en helpen. Een mooi voorbeeld hiervan is de inzet van het Laagland Theater om de trots in wijken te versterken. Daarnaast werkt ZOwonen nauw samen met zorgaanbieders. Samen creëren ze woonvoorzieningen midden in de wijk, zodat mensen met zorgbehoeften in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Dit draagt bij aan betaalbare zorg en versterkt het sociale netwerk van bewoners.
De strijd tegen eenzaamheid
ZOwonen is sinds kort aangesloten bij de coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’. Janneke legt uit dat ze dagelijks te maken hebben met eenzaamheid in de wijken. "We zien dat steeds meer mensen alleen zijn en minder snel zelf actie ondernemen," vertelt ze. Daarom werkt ZOwonen aan woongemeenschappen waar mensen elkaar beter leren kennen en elkaar kunnen helpen. Projecten zoals SAM&ZO zijn hier een goed voorbeeld van. SAM&ZO is de droom van een aantal jongvolwassenen met een beperking en hun ouders. Deze jongeren wonen momenteel nog thuis, maar willen dolgraag zelfstandig wonen. Tot slot zoekt ZOwonen ook de samenwerking met andere organisaties, zoals Knooppunt Informele Zorg en Partners in Welzijn, om samen eenzaamheid te bestrijden.
Wat kun jij doen?
Voor mensen die eenzamen gevoelens hebben, heeft Janneke een belangrijke tip: "Erken dat je je zo voelt, want het is heel normaal. Je hoeft niet meteen je hele verhaal te delen, maar probeer deel te nemen aan laagdrempelige activiteiten." Voor mensen die anderen willen helpen, benadrukt ze het belang van het aanbieden van activiteiten waar mensen makkelijk aan mee kunnen doen. "Zo maken we het makkelijker om contact te maken zonder dat iemand zich kwetsbaar hoeft op te stellen."
De rol van ZOwonen in de coalitie
Binnen de coalitie heeft ZOwonen een belangrijke rol als signaleerder. Ze houden goed in de gaten wat er speelt achter de voordeuren van hun bewoners. Janneke legt uit: "We nemen onze signalerende rol serieus en werken graag mee aan oplossingen." Omdat ZOwonen niet afhankelijk is van zorgfinanciering, kunnen ze snel actie ondernemen. Samen met andere partners zetten ze zich in voor het woon- en leefgeluk van mensen in Sittard-Geleen.
Bent of kent u iemand die eenzame gevoelens heeft?
Bel dan het Contactpunt Eenzaamheid via T 046-750 84 10, wij staan voor u klaar.