8 november 2018
Mantelzorgondersteuning… wat is dat?

Steeds meer mensen zijn mantelzorger. En die verdienen goede ondersteuning. Maar wat houdt mantelzorgondersteuning in? Aan het woord zijn Ellen Kersten en Elly Pijls. Beiden zijn mantelzorgondersteuner bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek van Partners in Welzijn.

Ellen licht toe: "Als ik mensen zeg dat ik voor het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek werk, vragen ze me vaak: “Wat doe je dan?” Heel in kort gezegd ondersteun ik mantelzorgers. Maar met dat antwoord zijn ze nog niet veel verder. Natuurlijk geef ik dan voorbeelden. Zeg dat ik vragen over het mantelzorgcompliment beantwoord. Maar ook informatie over respijtzorg, de OV-Begeleiderskaart (bedoeld voor reizigers die niet zonder persoonlijke begeleiding met het openbaar vervoer kunnen reizen) financiële regelingen, thuiszorg en meer. Wat ik niet weet, dat zoek ik uit. Wat dat betreft leer ik zelf ook steeds bij. Regelingen en instanties veranderen; wij veranderen mee."

Elly vult aan: "Mantelzorg ‘overkomt’ je. Het is vaak vanzelfsprekend dat je voor je partner, kind, ouder of kennis gaat zorgen. De zorg kan ongemerkt steeds meer van je vergen. Het is belangrijk dat je als mantelzorger je grenzen in de gaten houdt. Dat is ook vaak onderwerp van gesprek als ik mantelzorgers spreek. Soms heb ik alleen een intakegesprek, soms heeft iemand behoefte aan een aantal gesprekken, om eens stoom af te kunnen blazen. Ik vind het prettig om mensen op die manier ook te kunnen helpen."

Op 10 november 2018 is het weer de landelijke Dag van de Mantelzorg. Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek organiseert samen met de gemeente Sittard-Geleen een verwenmoment voor de mantelzorgers. Een hapje, een drankje, muziek en gezelligheid. Een middag- of avondprogramma waarop de mantelzorger even alle zorgen mag vergeten en ontspannen.

Het Steunpunt Mantelzorg is in elk stadsdeel van de gemeente Sittard-Geleen aanwezig. Meer informatie over mantelzorgondersteuning leest u op de website van het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.

naar overzicht ››