5 december 2019
Succesvolle netwerkbijeenkomst van het Knooppunt Informele Zorg

“Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt." Hoe dit kan helpen, hebben ruim 60 mensen mogen ervaren tijdens de netwerkmiddag op 3 december waarbij het Zelfregienetwerk centraal stond. De aanwezigen van betrokken organisaties op het gebied van mantelzorg, vrijwilligerswerk en zelfregie ontdekten de mogelijkheden die lotgenotencontact biedt.

Dagvoorzitter Bart Pastoor startte de netwerkmiddag met een gesprek met Monique van de Ven. Monique blikte terug op de rol en inzet van het Knooppunt in 2019 en keek vooruit naar 2020.

Daarna was het podium voor Wim Venhuis om het Zelfregienetwerk voor te stellen. Hij besprak verschillende ervaringen van mensen met lotgenotencontact en benadrukte de meerwaarde hiervan. Aansluitend deelde Wim zijn persoonlijk verhaal en wat lotgenotencontact voor hem heeft betekend. Datzelfde deden zes ervaringskundigen groepsgewijs. De aanwezigen kregen aan de hand van deze persoonlijke ervaringen een goede indruk van het belang van lotgenotencontact bij allerlei belangrijke levensonderwerpen. Ook hoorden ze wat de inzet van ervaringsdeskundigen kan betekenen bij het behouden en vergroten van de zelfredzaamheid, zelfstandigheid en het welzijn van burgers.
In kleine subgroepen zijn daarna gesprekken gevoerd. Over wat er nodig is om lotgenotencontact onderdeel te laten zijn van het (dagelijks) werk, over mogelijke drempels te verlagen én over de toegevoegde waarde van lotgenotencontact voor de eigen organisatie.

Enkele reacties van aanwezigen zijn ook hier veelzeggend:

  • "Ik ben blij dat ik heb mogen ervaren dat de inzet van een ervaringsdeskundige een positieve bijdrage levert in de hulpverlening."
  • "Super om te horen dat deze toegankelijke vorm van hulpverlening zo laagdrempelig is."

Kon u niet aanwezig zijn en wilt u graag meer weten over het Zelfregienetwerk en lotgenotengroepen? Of heeft uw organisatie behoefte aan een workshop of korte presentatie over zelfhulp en zelfregie? Dan verwijzen wij u graag naar Wim Venhuis. Hij is bereikbaar per e-mail of telefonisch via 0628023902. Ook kunt u de website van het Zelfregienetwerk bezoeken voor meer informatie.

naar overzicht ››